Ik ben een racist

Mijn reactie op het zwarte Pieten gedoe...

Ik ben Melle Kloosterman, 39 jaar en een racist!

Welkom Melle bij onze groep. We hopen dat we met elkaar de zaken welke voor jou zo moeilijk zijn kunnen ontwortelen en opnieuw mogen zaaien.
Melle, vertel eens, wat heeft je doen besluiten om je bij deze praatgroep aan te sluiten…

“Nou, het begon eigenlijk allemaal toen ik een jaar of 2 of 3 was. Precies weet ik het niet meer eigenlijk. Elk jaar in december kwam er een man met een witte baard en paard en die nam allemaal mannen mee met een andere huidskleur. Dat waren hele lieve mannen eigenlijk, want ik kreeg altijd pepernoten wanneer ze met de trein Buitenpost binnen kwamen. En ze kwamen zelfs wel eens bij mij thuis. Ik herinner mij nog de vraag; vindt Melle het pakje ook leuk? Want ze kwamen niet alleen pepernoten brengen maar ook pakjes! En daarna zag ik elk jaar uit naar die man met het paard en die vrolijk geklede mannen. Elk jaar was het feest en iedereen deed mee.”

Nou Melle, is dat de reden dat jij hier wil zijn?

“Ja, eigenlijk wel ja”.

Ik denk dat wij dit niet echt snappen Melle, kun je dit uitleggen?

“Nou moeilijk, want terwijl ik dacht dat dit kinderfeestje leuk was, ben ik er daardoor achter gekomen dat ik een racist ben. Ik blijk ineens een intense haat te hebben tegen anders gekleurde mensen. Maar echt, ik wist dat niet! Echt niet… *snik*”

Hoe is dit zo gekomen Melle, waardoor kwam deze klap in je leven?

“Weet je, ik had het al een keer gehoord hoor, dat mijn kinderfeest elk jaar in december eigenlijk een feest was voor blanke mensen, maar ik had tot die tijd nog niet echt een onderscheid gemaakt tussen blank en zwart. Want dat was iets voor Zuid Afrika, maar daar heeft Mandela er iets aan gedaan. En toen werd het beter. Hier in Nederland was er volgens mij geen verschil. Ja ok, we zeiden wel eens zwarte piet tegen iemand met een donkere huidskleur, maar we zeiden ook domme Groningers en zatte Brabanders. Wanneer iemand een brilletje had heette hij ineens Harry Potter. En dan lachten we er met z’n allen om. Nu nog trouwens. Maar ineens is het niet meer zo. Ineens is er racisme, maar echt! Ik wist dat niet!

Dank je wel Melle.

“Graag gedaan, Ik ben Melle Kloosterman, ik ben 39 jaar en ik ben een racist!”
 

Leave a Reply