Gemeenten zijn intern eilandjes

Decentralisatie in Nederland zorgt ervoor dat er steeds meer zaken op het bordje van de gemeente terecht komen. Met deze decentralisatie komt een potje met geld richting de gemeenten, alleen wordt dit potje meestal ingekrompen met een aantal procenten. Het rijk stelt dat de gemeente vaak de zaken op een meer efficiënte wijze kan invullen. 

Wellicht heeft het rijk gelijk en is dit de manier om geld te besparen. Ik ken de cijfers niet. Wat ik wel tegenkom in mijn werkveld is dat gemeenten intern zijn opgedeeld in eilandjes. Eilandjes die apart van elkaar werken en niet met elkaar. En juist hier lijkt het mij dat er echt efficiënter kan worden gewerkt. Nou moet ik eerlijk bekennen, ik ben geen man van de cijfertjes, maar meer iemand van de praktijk. Ik loop met ideeën maar of dit daadwerkelijk tot minder kosten leidt, durf ik niet te zeggen.

Maar wat nou als de mensen die op het gemeentehuis op de afdeling Ruimte en Beheer zitten gaan samenwerken met de afdeling Werk, Inkomen en Zorg. Zij kunnen ervoor zorgen dat de wegen binnen de gemeente worden opgeknapt met werknemers die uit de bijstand worden gehaald. Probleem is dat er aanbestedingen moeten worden gedaan en dat er altijd een bedrijf tussen moet zitten die het aandurft om het werk aan te nemen en de werknemers uit de bijstand op de loonlijst te zetten.

Zelf had ik het plan om na de winterperiode herstelwerkzaamheden voor gemeenten te doen aan asfaltwegen en daarbij cliënten van de gemeente als werknemer aan werk te helpen. Alleen, ik kom er niet door. En dat is jammer, want zo worden veel kansen gemist. Tenminste, dat is mijn idee...

Wellicht moet er eens gedacht worden aan een wethouder voor Samenwerking binnen de gemeente. Ik denk dat dit een mogelijkheid is om binnen gemeenten geld te besparen. 

One Response to “Gemeenten zijn intern eilandjes”

  1. Melle Kloosterman Says:

    Via twitter kreeg ik een reactie binnen op deze blog met daarbij de opmerking dat er een nieuwe aanbestedingswet is aangenomen in de Kamer. http://www.kei-centrum.nl/view.cfm?page_id=40787&item_type=nieuws&item_id=3315

Leave a Reply