Politici, Twitter en contact

Via de site van Burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Achtkarspelen, herinnerde ik een tweet (bericht van iemand op de social media site Twitter.com) over interactie tussen politici en burger. Het viel me namelijk op dat onder het kopje ‘contact’ nog niets te vinden is. Nou vind ik niet dat Van der Zwan geen interactieve  politicus is, want ik denk dat het één van de actiefste burgemeester is op dat vlak die Achtkarspelen de afgelopen jaren heeft gehad. Duidelijk voorbeeld is de reactie van de heer Van der Zwan op mijn weblog.

Terugkomend op die Tweet op Twitter, deze is afkomstig van ene Rob uit Alphen aan den Rijn. Twitter is een dienst waarbij je laat weten wat je op dat moment doet. Mensen kunnen "lid" worden van jouw tweets en melden zich aan. Daarna kun je ook die persoon gaan volgen. Rob uit Alphen aan den Rijn vraagt zich het volgende af: "De meeste politici op twitter volgen bijna niemand terug. Goeie samenvatting? Zenden, niet ontvangen?"

Nieuwsgierig geworden naar de lokale politici en werknemers van de gemeente Achtkarspelen maak ik de volgende tabel:

Naam                                                    Volgers            Gevolgden     Conclusie   

Tjeerd van der Zwan  (Burgemeester)    36                     47                   ++

Willem van der Wal (Wethouder)            17                     8                     –       (niet veel actief op Twitter!)

Sjon Stellinga (Wethouder)                      21                    16                    +

Gemeente Achtkarspelen                        97                    9                       – –

Eise van der Sluis (Gemeentesecretaris)   44                    47                    ++

Jan Willem Zwart (Directeur Kruidhof)    40                    48                    ++

Tjibbe Brinkman (raadslid)                      1                       1                    ? (niet veel actief op Twitter)

Romke van der Wal (kandidaat raadslid)  19                     57                 ++

CDA Achtkarspelen                                  15                    62                    ++

Zo zie je maar dat een stelling die ergens aangenomen wordt, niet altijd de juiste is. Het blijkt dat de actieve Twitteraars in de gemeente Achtkarspelen ook serieus met het medium omgaan. Hiermee is er interactie met de burger. Los van de discussie wat de exacte meerwaarde is van twitter.

Tags: , , , ,

3 Responses to “Politici, Twitter en contact”

 1. Pytsje Says:

  Moai stikje Melle. Ik vind dat de politici van Achtkarspelen een relatief hoog 2.0 karakter hebben, je ziet toch veel afwachtende houdingen richting Twitter e.d., maar in Achtkarspelen doet men leuk mee. Nou nog wat meer online campagne voeren en ze zijn helemaal hip. Waar is jouw contactpagina eigenlijk? Groeten Pytsje

 2. Tjeerd van der Zwan Says:

  Goed onderzoekje Melle! Aardig is dat ik met jonge inwoners vooral contact heb via de Hyves-pagina. Over politiek en het besturen van de gemeente gaat dat overigens niet. Het zijn meer persoonlijke vragen en opmerkingen.
  Groet, Tjeerd.

 3. Melle Kloosterman Says:

  @Pytsje ik heb direct een “contact” pagina aangemaakt *bloos*…

  @Tjeerd het onderzoek rammelt van alle kanten trouwens. Ik heb namelijk niet vergeleken of de gevolgden wel identiek waren als de volgers. Puur en alleen de aantallen vergeleken. Desalniettemin: wie meer volgt dan gevolgd wordt, lijkt mij interesse te hebben in een ander…

Leave a Reply